Title

Description

Jack Jarrett Architects

Summerfield

1 of 4. Click image for more.

This Victorian end-of-terrace property was renovated on a strict budget, turning it into a modern, sustainable family home with more usable living space.

The design provides a more coherent living space, focusing on the kitchen. Internal reconfigurations allow the space to open up at the rear of the house, replacing the existing store and ancillary rooms with an altogether more impressive space.

The existing dilapidated conservatory was replaced with a highly insulated timber structure, lowering running costs and increasing thermal comfort. Vertically clad cedar walls provide a sympathetic contrast to the existing r brick property, allowing the new extension to age gracefully within its context and settle into the garden.

The cascading glass roof above allows the spaces a wonderful dynamism, transforming the internal spaces with the ever-changing natural light, and providing solar gain to help heat the space in the winter. Fully glazed, full length bi-fold doors slide back to open up the kitchen area through to the garden.

 

Client: Private domestic

Location: Oxford

Design Team: Matthew Clay Architects, Jack Jarrett Architects, GDL Consulting Ltd

Contractors: R&G Building Services (Oxford) Ltd

Status: Completed (2012)

Photography: Matthew Clay Architects