Title

Description

Squitchey Lane

Jack Jarrett Architects

1 of 11. Click image for more.

This major renovation in north Oxford has transformed and modernised the existing property into an attractive, stylish and extremely spacious family house. Working with Matthew Clay Architects and Andrea Placidi, we created a distinctive and refined design, which played on degrees of transparency to offer views, light and privacy to internal spaces. The scheme was awarded the most popular project on the Architect's Journal Small Projects Award in 2013.

The internal layout was remodelled to maximise daylight in the interior, opening up views between house and garden and providing additional space to help the client's growing family. The staircase was moved to create an impressive double-height entrance hallway with an unhindered stack effect to help ventilate the house. Cantilevered balconies helped reconnect disparate spaces throughout the house.

The striking bay windows at the front of the house were reconfigured to create more generous reception rooms that are flooded with light. These new bay windows incorporate a Western Red Cedar brise soleil to prevent the excessive solar gain in summer that caused the original house's front rooms to drastically overheat in the summer. These louvres provide screening to both the internal spaces and respect the privacy of the surrounding properties.

Using principles explored and developed with students of the Interior Architecture Degree at Oxford Brookes, sight lines were opened up between internal spaces to increase and multiply the sense of openness without compromising the homely feel to the rooms. A carefully considered, yet bold, colour scheme gave status and dignity to each room.

 

Client: Private domestic

Design Team: Matthew Clay Architects, Jack Jarrett Architects, Hannah-Reed, Smith Thomas Consult

Contractors: Genuine Joinery, KB Brickwork, Town Farm Construction

Status: Completed (2012)

Featured: Architects Journal

Photography: Marco Caselli Nirmal