Title

Description

Orchard Room

Jack Jarrett Architects

1 of 11. Click image for more.

Completed in 2011, the Orchard Room extended the daycare facilities at Bognor Regis Nursery School and has been enthusiastically enjoyed by the staff, parents and, in particular, the children themselves. In 2013, the project was shortlisted as one of the most popular projects on the Architect's Journal Small Projects Award.

Designed very much with the children in mind, floors roll up walls to provide exciting, playful spaces for the children to use, windows drop down to allow views out to the vibrant garden beyond, and cills become deep enough to form seats and ledges. This also ensured that the windows were set at the correct height to frame key views to and from the nursery’s garden, which forms a key part of the learning and developmental curriculum at the Nursery.

Using a sympathetic and sensual material palette together with a carefully considered colour scheme, the internal spaces make a playful connection to both their use and the wonderful external spaces and garden beyond.

The project’s brief formed part of a construction module brief for the students of Oxford Brookes Interior Architecture degree unit. Different prototypes for the compound curved wall were developed and explored in the joiner’s workshop to understand the construction process.

Client: Bognor Regis Nursery School

Design Team: Matthew Clay Architects, Jonathan Apted Engineering

Contractors: E A Chivertons, Genuine Joinery

Status: Completed (2011)

 

Featured: Architects Journal