Title

Description

Bagley Wood

Jack Jarrett Architects

1 of 7. Click image for more.

This generously proportioned, detached property had seen various alterations across its life, which had seen the house increasingly fractured and disconnected to the established garden. While working at Matthew Clay Architects, Jack proposed a delicate, lightweight intervention to the rear of the house.

The open-plan single storey extension is read as one volume from the garden, but by using lightwells and dropped soffits, a variety of spaces are formed inside, creating distinct functional areas for the family's enjoyment.

This modern intervention maximises views out onto the large, mature gardens to the rear of the property, with the extension providing a delicate threshold between internal and external spaces. High performance floor-to-ceiling glazed panels slide back to allow outside space to merge with internal space during warmer months, and provide solar gain to help heat the space during winter months. A thin eaves line, supported by elegant red grandis columns, shades the inside during the summer months to prevent overheating.

An intensive green roof, not only set the extension into its context, with wildflowers providing beauty to the overlooking rooms at first and second floors, but also provides significant environmentally friendly and energy efficient properties through its insulation.

 

Client: Private domestic

Location: Kennington, Oxford

Design Team: Matthew Clay Architects, Morcom Design Workshop

Contractors: Sage Developments, Genuine Joinery

Status: Completed (2014)

Photography: TEK Photography